понеділок, 11 січня 2016 р.

Це цікаво...

ТОП-10 найдорожчих картин світу
Образотворче мистецтво є одним з найстаріших видів мистецтва, яке не втрачає популярності і залишається одним з найдорожчих.
Результат пошуку зображень за запитом "Пабло Пікассо "Алжирські жінки","
На аукціоні Christie's в Нью-Йорку була продана картина Пабло Пікассо "Алжирські жінки", яка стала найдорожчим твором мистецтва в історії, зсунувши з першої позиції колишнього лідера "Три начерки до портрета Люсьєна Фрейда" Френсіса Бекона. Вартість роботи Пікассо на вчорашніх торгах сягнула $179,365 млн. Тепер саме ця картина вважається найдорожчою в світі з проданих на відкритих торгах. Утім, "Алжирські жінки" Пікассо не встановили унікальний рекорд, адже картини, які продають на приватних торгах, вражають значно більшими цифрами.
"Коли весілля?" Поль Гоген
Полотно французького живописця, постімпресіоніста Гогена було продано на приватних торгах на початку цього року за $300 млн. Саме це полотно, створене 1892 року, фактично є найдорожчою картиною у світі, обганяючи "Алжирських жінок" Пікассо. "Коли весілля?" належало швейцарському колекціонеру Рудольфу Штехеліну та експонувалося в Художньому музеї Базеля. Штехелін продав картину Гогена в 2015 році, що сам підтвердив, але суму не називав. Як пізніше з'ясувалося, картину придбала організація Qatar Museums, яка купує витвори мистецтва для музеїв Катара.
Цю картину Гоген створив, коли прибув на Таїті. Його увагу привернули натурниці, не скуті християнською мораллю. Полотно Гоген створив, коли одружився з таїтянкою Техурою, якій тоді було 13 років. Вона стала моделлю багатьох полотен Гогена його першого таїтянського періоду. 
"Гравці в карти" (3-я картина серії) Поль Сезанн
Наступна картина, яка посіла друге місце серед найдорожчих, також продана на приватних торгах. За це полотно було віддано $250 млн. Усього серія Поля Сезанна "Гравці в карти" включає 5 полотен. Найдорожче проданою є третя картина, створена французьким живописцем у 1892-1893 роках. Картини серії відрізняються між собою кількістю зображених гравців та розміром. Третя, на відміну від інших чотирьох, які зберігаються в музеях Європи та США, донедавна перебувала в приватній колекції. У 2012 родина еміра Катара викупила картину для національного музею. 
"Алжирські жінки" Пабло Пікассо
Картина, названа найдорожчою в історії, де-факто посідає третю сходинку, поступаючись першістю полотнам з приватних торгів. А ось щодо відкритих продажів, "Алжирські жінки" і справді стали найдорожчими. Вартість роботи Пікассо сягнула $179,365 млн. За словами представників аукціонного будинку, це найбільша сума, яку коли-небудь платили на аукціоні за предмет мистецтва. Унікальність картини "Алжирські жінки", написаної художником у 1955 році в пам'ять про свого друга Анрі Матісса, в тому, що це практично єдина робота Пабло Пікассо, яка належить приватній особі. Тривалий час картина була власністю американців Віктора і Саллі Ганц, але 18 років тому вони продали її якомусь колекціонеру з Лондона за $31 млн. Особа людини, яка придбала картину вчора, невідома.
"Мрія" Пабло Пікассо
Ще одна картина Пікассо увійшла до десятки найдорожчих. Це полотно "Мрія", створене живописцем в 1932 році. Картина була продана в березні 2013 року за $155 млн. Роботу періоду сюрреалізму придбав Стівен Коен, власник інвестиційної компанії SAC Capital Advisors. До того полотно перебувало у власника казино Стіва Вінна. Ця сума стала максимальною, виплаченою за витвір мистецтва американським колекціонером.
Картина кілька років тому була випадково пробита наскрізь ліктем колишнього власника Стіва Вінна. Цікаво, що тоді її ціна становила менше - лише $139 млн. Зростання вартості сталося через дорогу реставрацію.
На картині "Мрія" зображена Марі-Терез Вальтер, яка в біографіях вказується як модель і коханка Пікассо. Він познайомився з нею в 1927 році, коли самому Пікассо було 45 років, а Вальтер - 17. Протягом довгих років він фінансово допомагав їй і їхній спільній донці. Вона з'являється і на інших картинах художника.
"Три начерки до портрета Люсьєна Фрейда" Френсіс Бекон
Ще одна картина з відкритих торгів потрапила до найдорожчих. Це триптих Бекона "Три начерки до портрета Люсьєна Фрейда", створені художником у 1969 році. На аукціоні Christie’s покупець, який зберіг інкогніто, у листопаді 2013 року придбав роботу за $142,4 млн. 
Робота Бекона "Три начерки Люсьєна Фрейда" вважається одним з найбільш яскравих шедеврів у всій спадщині художника. Сума $142,4 млн. стала рекордною для робіт Бекона, який вважається одним з найдорожчих художників сучасності. За словами самого Бекона, картини триптих були його улюбленою формою роботи. При цьому, всупереч волі художника, три частини триптиха "Три начерки Люсьєна Фрейда" були розділені протягом майже п'ятнадцяти років і знову возз'єдналися лише в 1999 році.
"№5" Джексон Поллок
Полотно Джексона Поллока, створене в 1948 році, було продане в листопаді 2006 року а $140 млн. Відомий кіно продюсер і колекціонер Девід Гіффен продав картину мексиканському фінансисту Девіду Мартінесу. Цікаво, що картина, яка на 2006 рік була найдорожчою в світі, - це лише шматок фіброліта, над яким митець просто розливав фарбу. 
"Жінка ІІІ" Віллем де Кунінг
Картина абстрактного експресіоніста Віллема де Кунінга була написана в 1953 році. Робота, яка входить до серії Кунінга і є останньою, що перебуває в приватній колекції, була продана за $137,5 млн в 2006 році. Продав її знову ж таки Девід Гіффен мільйонеру Стівену Коену, у колекції якого, до речі, "Мрія" Пабло Пікассо" – четверта з найдорожчих картин.
"Портрет Аделі Блох-Бауер I" Густав Клімт
Створена в 1907 році картина Густава Клімта, відома також як "Золота Адель", або "Австрійська Мона Ліза". Вона була продана в 2006 році за $135 млн. на аукціоні Sotheby's. Придбав її американський підприємець Рональд Лаудер для заснованої ним Нової галереї в Нью-Йорку. Картина вважається одним із найзначніших полотен Клімта і австрійського югендстілю в цілому.
"Крик" Едвард Мунк
Це полотно Мунка, створене в 1895 році, вірогідно, є одним з найвідоміших полотен художника. Воно було продане у листопаді 2013 року на Sotheby’s за $119,992 млн. Придбав картину американський фінансист, колекціонер Леон Блек. Наразі "Крик" є найдорожчою картиною художника. 
Кажуть, що Мунк, життєвий шлях якого - низка трагедій, вклав у неї стільки горя, що картина увібрала в себе негативну енергетику і мстить кривдникам. Один із співробітників музею Мунка якось випадково впустив картину з рук, після чого почав страждати від страшних головних болів, які привели його до самогубства. Ще один співробітник музею, який не зумів утримати картину, буквально через кілька днів потрапив у страшну автомобільну аварію. А відвідувач музею, що дозволив собі доторкнутися до картини, через якийсь час згорів у пожежі живцем. Втім, не виключено, що це просто збіги.
"Прапор" Джаспер Джонс
Робота сучасного американського художника закриває десятку найдорожчих картин всіх часів. Створена в 1958 році, вона є найвідомішою роботою Джаспера Джонса. Картина бьула продана за $110 млн в 2010 році. Прапори – тема Джонса. Свій перший американський прапор художник зобразив у 1954-1955 роках.

Немає коментарів:

Дописати коментар